ok. ideea este ca eu am cumparat un arc de 3 psi. adica, la o presiune de 0.2 bari, in mod obisnuit, wastegate-ul de la viitorul turbo o sa fie total deschis.
doar 3 psi, pentru ca sa limitez posibilitatile de overboost din neatentie.

boost controllerul, pacaleste acest arc, preluand "sarcina" atmosferica asupra sa... cu alte cuvinte, presiunea va apasa mai intai controllerul... si abia dupa, va pica pe arcul supapei... ceea ce inseamna, in cu totul si cu totul alte cuvinte :-))) ca putem mari boostul, in functie de necesitati...

deci, facand o simulare, putem merge zi de zi, prin orash, cu un boost mic, 0.2-0.3 bari, dar atunci cand avem nevoie, tragem putin de controller si marim la... cam pana pe unde incep detonatiile :-)))

!!!acum, ceea ce este destul de important, iar unele dintre cele mai noi modele de masini chiar au... si evident ca eu inca nu am gasit... este o supapa de suprapresiune!!!
BOV-ul este asa ceva, dar functioneaza pentru relanti... inca nu m-am gandit daca se poate adapta si pentru partea de "full throtle"...

si acum, hai sa vedem niste rezultate.
masina in cauza, un MEMS 1.9, este capabila sa gestioneze presiuni de pana la 1 bar, cu corectarile de combustibil de rigoare si tot ce trebuie.

deci:

1) mers in orash
benzina injectata 89%-106%
presiune aer 0.39 bari (media)
la 2000-2500rpm: ~ 0.55 bari (air intake)

2) urcat panta
benzina injectata 95%-109%
presiune aer 0.37 bari (media)
la 2000-2500rpm: sub 0.5, dar foarte inconsistent/oscilant

3) extra-urban
benzina injectata 92%-107%
presiune aer 0.51 bari (media)
la 2000-2500rpm: 0.60-0.75 bari

buuun. nu este un test foarte corect, pentru ca urban si extra-urban am prins un trafic ingrozitor... in timp ce la deal, eram singur pe ambele sensuri si cu masina goala...

in fine, din punct de vedere al turbo-ului (low boost), vedem ca este spatiu... in regim urban si de panta, mai poate fi plusat cu 0.4 bari fara probleme, iar in regim de autostrada, mai incap si acolo 0.2 bari, asta fara sa iesim din limita de siguranta...
este adevarat ca par valori mici, dar, daca folosim procentajele, este vorba despre un +30% pana la un +80% mai mult aer in motor...

MAI MULT AER, la modul teoretic, inseamna:
-emisii mai bune (sunt chiar modele avansate de catalizatoare care au pompa dedicata de aer)
-evident, o ardere mai buna, mai curata (de multe ori, motorul compenseaza lipsa aerului cu mai multa benzina... kind of stupid)
-o durata de viata mai mare a catalizatorului (tocmai pentru ca nu mai trece prin el benzina nearsa)
-consum redus de carburant (evident, in anumite limite...)
-cuplu mai mare la turatii mai joase
si lista poate continua...

evident... tot ce scrie mai sus este valabil si poate fi demonstrat pe hartie... acum, ramane de vazut daca si practica ne va ajuta, dar, macar la nivel de research, de planificare, lucrurile stau bine...